YogaMonks & Närvaro

YogaMonks lyssnar till din kropp

YogaMonks yoga är tillåtande och ödmjuk i sina rörelsemönster. ”Listen, feel and allow” inför varje rörelse, oavsett om du ska lyfta ett ben från hundens position eller om du gör en andningsövning. Du utför rörelserna i hundra procent närvaro och ödmjukhet, aldrig med kravfylld kraft.

”With softness and attention” utför jag rörelserna i YogaMonks. I klasserna säger jag ”mjuk mage” eller ”sexy belly” till eleverna. När min mage är avslappnad så skapar jag utrymme utefter ryggraden och tillåter resten av kroppen att utföra rörelserna på precis det sätt som den behagar idag. Utan kontraktion i musklerna, utan spänning. ”Move as one unit” citat min lärare, Mithila Kara. Det finns mycket mer att berätta om varför YogaMonks ökar elasticiteten i hela kroppens bindväv, men det får bli en annan gång.

REDSKAP I VERKLIGHETEN

Och nu kommer hemligheten som du kan använda dig av såväl i yogan som i vardagen: Det är först när du släpper taget om krav på vart du vill nå som du har möjlighet att nå ännu längre. I YogaMonks släpper du kraven på resultat.

Resultatkrav kan ge resultat i vardagen, men oftast efter mycket slit och genom energidränage. Att bara lyssna till dig själv och vara i nuet, då gör du per automatik ditt bästa och du får energi. Jag kallar det för ödmjuk prestation. Så fort det finns resultatkrav med så tappar vi i effektivitet, kapacitet och kärlek till det vi gör. Jag har skrivit om det i en bok som heter ”Känslors Kraft i företagskulturer”. Där jag intervjuade företagsledare och elitidrottare. Jag inser att YogaMonks går hand i hand med elitidrottares koncept; att utföra sin träning utan resultatkrav. Det är då du når toppresultaten. Och det här gäller i all verksamhet och i all träning och i all annan syssla. Närvaro hundra procent hjälper dig vad du än gör. YogaMonks är en väg dit. 

”Det är först när jag släpper krav på vart jag vill nå som jag har möjlighet att nå ännu längre.”

HUNDRA PROCENTS NÄRVARO LEVERERAR

När jag har hundra procent närvaro i rörelsen, vilket YogaMonks har lärt mig, så är jag också hundra procent i nuet. Då finns inte några kravfyllda tankar på positionering eller resultat. När jag utför en yogavinyasa eller en arbetssyssla i verkligheten så kan jag  vara i nuet, utan resultatkrav eller tankar på något annat än det jag har för händer. Då tappar jag inte onödig energi, jag ger mitt allt och som en bieffekt blir resultatet ändå bra!

Däremot, om jag mitt i rörelsen skulle börja tänka på hur jag gör rörelsen eller om jag ska sträcka min arm lite extra så kommer jag omgående upp i huvudet, kroppen tappar kontakten och jag rör mig inte längre som en enhet. Jag har definitivt tappat närvaron i nuet. Det är inte längre YogaMonks.

 

NÄRVARO HÖJER PRESTATIONEN

YogaMonks har hjälpt mig att skapa en rutin där jag rent fysiskt kan gå ”all in” och vara närvarande hundra procent istället för att tänka på vad jag ska göra sedan eller gjorde igår, bara göra helt enkelt.

Jag har ett favoritcitat som jag har hittat hos Confucius:

”Wherever you go, go with all your heart.”

Om jag är hundra procent i nuet när jag utför en syssla, sitter på ett möte, vid skrivbordet eller dammsuger vardagsrummet så gör jag jobbet så mycket bättre. Då är jag närvarande i prestationen, jag tänker inte på att nu måste jag se till att hinna med det också. När jag tappar kontakten med nuet så tappar jag närvaron i prestationen och resultatet blir sämre.

Liksom i yogan fungerar ”softness and attention” även i verkligheten, det handlar om att till hundra procent utföra prestationen, inte ens tänka på några krav, resultat eller positionering:

Resultatet är en härlig biprodukt som accelererar och blir lyckosam när agerandet är hjärtligt, innerligt och utfört till hundra procent.

Välkommen till mig att praktisera!

No Comments

Post a Comment